De winkel
 
   Welkom

2002
2003
2004
2005
2007
2008
2009
2010
2011
Virtueel
De boot
De winkel
CMAS/NOB
TDI
DAN
Oceanexplorers
Wat is nieuw
2012
Evenementen
2013
2014
2015
Nitrox
Adriatic
Clubhuis
GB & IRE
Middelandse Zee (West)
Opleidingen

Noordzee

Fotoboek
Noorwegen
Plan een duik
NormandiŽ&Bretagne
Oostzee
Bibliotheek
Materialen
Portugal
Deze website
 
Voor duiken geldt dat je extreem afhankelijk bent van je duikuitrusting en voor technisch duiken geldt dat nog eens extra! Duikspullen kun je tegenwoordig overal op het internet kopen maar wil jij je lot in handen leggen van een internetverkoper?
Aankoopadvies en onderhoud zouden ideaal gezien moeten gebeuren door iemand die je persoonlijk kent en die de specifiek uitdagingen kent bij het technisch duiken. iemand die zich realiseert dat je in geval van nood niet maar 10m op te stijgen hebt tot je redding.
Oceanexplorers / De Kaaiman tech vindt het belangrijk dat je een relatie opbouwt met een winkel gespecialiseerd in technisch duiken. Wij adviseren 4divers in Veenendaal!

Mijn naam is Lex Schotema van 4Divers in Veenendaal,
Hans heeft mij al een beetje bij jullie geintroduceerd en een aantal van jullie zijn al eens in Veenendaal in de winkel geweest, maar ik zal wat meer over mij duikgeschiedenis vertellen. Geboren in 1961, ja wel: nu dus 50 voor de snelle rekenaars. In 1986 voor het eerst kennis gemaakt en besmet geraakt met het duikvirus door een fanatieke sportleraar aan de MTS te Ede. Vervolgens in de daarop volgende jaren het opleidingstraject doorlopen tot en met Instructeur. In 1998 samen met een bevriende clubgenoot een (franschise)duikwinkel gestart in Rhenen (Aqua Diving) echter we focusten ons toen al meteen op de NITROX duikers. In de jaren ervoor al diverse malen op de Noordzee gedoken. De Noordzee heeft toch iets magisch. De oude schepen die daar op de bodem liggen, de stroming, soms belabberd zicht, vislijnen en stukken netten.  De  oude rotten van de club hadden me toen al aardig ingepeperd dat het duiken op de Noordzee toch wel een gedegen voorbereiding vergde. Vooral veel apparatuur, dat was belangrijk. Dus stond ik daar met mijn 15 Liter met aan de ene kant een 5 liter pony bottle en aan de andere kant een tankaccu, helm op met daarop 2 hoofdlampen gemonteerd, decoballon en minstens 2 hefballonnen. Breekijzer aan een ring geklipt want stel je voor dat je die vergeten goudstaven of een mooie patrijspoort vond. Of te wel: ik was een hartstikke technische duiker. Mijn interesse ging echter verder en ik wilde dieper maar vooral ook, grotten in.

In 1999 kwam ik in contact met Thomas Tukker, een Nederlander die in Florida woonde en daar in grotten dook. Heb toen voor het eerst kennis gemaakt met het DIR-duiken en de achterliggende fylosofieën. We hebben in 2000 een trip geboekt naar Florida en heb daar mijn eerste grotduikopleiding gevolgd. Kwam er toen wel achter dat de juiste uitrusting belangrijk was maar dat mind-setting nog veel belangrijker was. Ik ben geen Jeanne d’Arc die op de barricaden staat en met een zwaard in de hand zwaait: géén DIR duiker, dan kop eraf. Er zijn erbij die deze vorm van duiken erg strilkt nemen en zelfs zover gaan dat ze de Groene Heuvels niet met je willen duiken als je niet hun princiepes navolgt. Dit gaat mij te ver echter ik moet wel nageven dat spannende duiken maak ik met vaste buddies die ik goed ken. Dit is dan ook een statement welke ik een ieder mee wil geven.

In Veenendaal runnen we (inmiddels met z’n drieën) de duikwinkel 4DIVERS, welke enig is in zijn soort. Duikers uit geheel Nederland komen  voor advies en hun spullen naar ons toe daar we hen kunnen adviseren vanuit eigen ervaringen. Ons motto is: goed advies is belangrijker dan een verkoopdeal. Ook qua het opleiden van duikers hanteren we dat kwaliteit ver boven kwantiteit staat. Voor de duikorganisatie NAUI ben ik als Technical Course Director bevoegd om alle type duikers en instructeurs op te leiden. Dit geldt voor het traject van Scuba Diver tot en met Technical Trimix Instructeur. Graag kom ik me een keer persoonlijk voorstellen en wil dan verder ingaan op en discusseren over aspecten van het (technische)duiken.

Met vriendelijke groeten,
Lex Schotema

copyright oceanexplorers 2005