Rebreatherintro
 
   Welkom

2002
2003
2004
2005
2007
2008
2009
2010
2011
Virtueel
De boot
De winkel
CMAS/NOB
TDI
DAN
Oceanexplorers
Wat is nieuw
2012
Evenementen
2013
2014
2015
Nitrox
Adriatic
Clubhuis
GB & IRE
Middelandse Zee (West)
Opleidingen

Noordzee

Fotoboek
Noorwegen
Plan een duik
NormandiŽ&Bretagne
Oostzee
Bibliotheek
Materialen
Portugal
Deze website
 

Inleiding Rebreather-introductie

Langs de Vinkeveense Plassen zul je niet zo heel vaak een rebreather tegenkomen. Voor veel duikers zijn dit toch wel erg exotische apparaten, waar men niet zoveel vanaf weet. Als we kijken naar het gebruik van rebreathers op de Noordzee, dan zien we al een iets ander beeld. Duiken met een rebreather heeft namelijk veel voordelen die op een locatie als de Noordzee extra goed tot hun recht komen: je kunt er extra lang of juist extra diep mee duiken. Historische wrakken bijvoorbeeld, die met gewone persluchtapparatuur onbereikbaar zijn, komen nu binnen handbereik.  
Het doel van de Rebreather-Introductie is duikers enige basiskennis te geven over de verschillende soorten rebreathers die er op de markt zijn en hun voor- en nadelen. Deze introductie heeft uitsluitend een informatief en voorlichtend karakter. Het volgen ervan leidt niet tot extra (duik)bevoegdheden. Er wordt na afloop dan ook geen brevetkaart uitgereikt. Als zodanig staat Rebreather-intro los van de overige (technische) duikopleidingen. Deze specialisatie dient dus niet als verplicht instroomniveau voor een andere opleidingsmodule.

Breveteisen Rebreather-introductie

Leerdoelen

Het doel van Rebreather-Introductie is duikers enige basiskennis te geven over de verschillende soorten rebreathers die er op de markt zijn en hun voor- en nadelen.

Deze kennis kan bijvoorbeeld worden gebruikt om beter te begrijpen wat een buddy, die met een rebreather duikt, zoal aan extra en afwijkende handelingen voor en tijdens de duik moet verrichten. Voor die duikers die zo enthousiast zijn dat ze ook daadwerkelijk met een rebreather willen leren duiken, biedt deze introductie tevens een goede basis om een keuze te kunnen maken tussen de diverse types rebreathers in de markt, zoals gesloten en halfgesloten rebreathers.

Rebreather-intro heeft uitsluitend een informatief en voorlichtend karakter. Het volgen ervan leidt niet tot extra (duik)bevoegdheden. Er wordt na afloop dan ook geen brevetkaart uitgereikt. Als zodanig staat Rebreather-intro los van de overige (technische) duikopleidingen. Deze specialisatie dient dus niet als verplicht instroomniveau voor een andere opleidingsmodule.

Ingangsniveau

Geen.
Het bezit van het 1* duikbrevet wordt aangeraden, omdat een aantal elementaire natuurkundige begrippen rondom druk en partiele druk bekend wordt verondersteld.

Globaal cursusprogramma

Rebreather-intro omvat anderhalf uur theoretische instructie en 20 min/cursist zwembadles. De deelnemers ontvangen als naslagwerk een hand-out met de behandelde stof.

Bevoegd instructeur

Rebreather-intro mag gegeven worden door een 1*-Instructeur, 2*-Instructeur, instructeur-trainer, docent of 3*-Instructeur die zelf de specialisatie gevolgd heeft ťn tevens zelf een actief praktiserende, gebrevetteerde rebreatherduiker is.


 

copyright oceanexplorers 2005